Sękacz – Polonya’nın Dönerek Pişen Katmanlı Ağaç Pastası

Sękacz, Polonya ve Litvanya’da özel günlerde yapılan, şişe sarılıp ateş karşısında döndürülerek pişirilen katman katman bir pastadır. Her katmanı dökülüp piştikçe bir ağaç gövdesi görünümü kazanır. Gerçek bir görsel ve lezzet şöleni!

Malzemeler:

  • 10 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 200 g tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tutam tuz
  • (İsteğe bağlı olarak limon kabuğu rendesi)

Yapılışı:

  1. Yumurtaları şekerle çırpın, ardından tereyağını ve sütü ekleyin.
  2. Un, vanilya ve tuzu ilave edin. Yoğun bir kek harcı elde edin.
  3. Geleneksel olarak şişe dökülerek döndürülerek pişirilir, ancak evde fırında kat kat pişirme yöntemi de kullanılır.
  4. Fırın tepsisine az miktarda harç döküp pişirin, sonra üzerine tekrar dökün. Her kat pişip renk alınca bir yenisini ekleyin.
  5. Kat kat olduktan sonra soğutup dilimleyin.

Yorum gönder

© 2025 bilgihane.tr | Tüm hakları saklıdır.