Ev Yapımı Baklava: İncecik Kat Kat Lezzet

Baklava, Anadolu’nun tatlı mirası… Kat kat açılan hamurlar, cevizle ya da fıstıkla birleşip şerbetle buluştuğunda, ortaya çıkan lezzet asırlara meydan okur. Evde baklava yapmak zor gibi görünse de biraz sabır ve sevgiyle, fırından çıkan her katı altın gibi parlar.

🧂 Malzemeler:

Hamur için:

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4–5 su bardağı)
  • Açmak için: buğday nişastası

İç harcı:

  • 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Üzeri için:

  • 200 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

🔪 Yapılışı:

  1. Hamuru Hazırlayın: Yumurtayı, yoğurdu, sütü, sıvı yağı, sirkeyi ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırın. Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. 20 dakika dinlendirin.
  2. Bezeleri Açın: Hamuru 20 eşit bezeye ayırın. Her bezeyi bol nişasta ile tabak büyüklüğünde açın. 10 tanesini üst üste koyarak tekrar büyütün, tepsi büyüklüğüne getirin.
  3. Katları Oluşturun: Tepsiyi yağlayın. Açtığınız ilk 10’lu katı tepsiye serin, aralara ceviz serpiştirin. Aynı işlemi diğer 10 kat için yapın.
  4. Dilimleyin ve Yağlayın: Baklavayı baklava dilimi şeklinde kesin. Tereyağını eritip sıvı yağla karıştırarak üzerine dökün.
  5. Pişirin: Önceden ısıtılmış 180°C fırında altı üstü kızarana kadar (yaklaşık 40-45 dk) pişirin.
  6. Şerbetleyin: Şeker ve suyu kaynatın. 10 dakika sonra limon suyu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ilık şerbeti sıcak baklavaya dökün. Tamamen çekene kadar bekleyin.

Yorum gönder

© 2025 bilgihane.tr | Tüm hakları saklıdır.